Nog altijd zijn wereldwijd tientallen miljoenen kinderen het slachtoffer van kinderarbeid. Dinsdag stemt de Eerste Kamer over een wetsvoorstel dat de verkoop van producten die gemaakt zijn door kinderhanden verder moet terugdringen.

Met het wetsvoorstel wil de overheid bedrijven verplichten tot “gepaste zorgvuldigheid” om te voorkomen dat hun goederen of diensten met kinderarbeid tot stand zijn gekomen. Dat betekent dat ze moeten onderzoeken of er een redelijk vermoeden kan zijn dat er sprake was van kinderarbeid.

Op die manier zouden bedrijven dus vooraf al kinderarbeid moeten kunnen ontdekken bij potentiële zakenpartners. Mocht er desondanks achteraf een klacht komen en worden aangetoond dat het bedrijf tekort is geschoten in het onderzoeken van mogelijke kinderarbeid, kan het bedrijf beboet worden.Continua a leggere